• Home >>

NLP en de Tao. Lezing door Joost van der Leij.

20nov2012

De Tao is een drieduizend jaar oude levensvisie die wonderwel naadloos aansluit bij NLP. Alle belangrijke NLP concepten en ideeën komen terug in de Tao.

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is in de jaren zeventig van de vorige eeuw begonnen als een meta-discipline. Dat wil zeggen een methodiek om excellent gedrag op zo'n manier in kaart te brengen dat je het zelf kan leren en daarna ook door kan geven aan andere mensen.

 

Dat een klein percentage mensen uit zichzelf excellent gedrag vertoont is niet iets van de laatste jaren, maar is van alle tijden. Ook lang voordat er NLP was, waren er al mensen die dingen op een excellent niveau deden. Sommige van die mensen waren ergens zo goed in dat ze hun ideeën ook vastlegden in boeken. Vandaar dat je door de eeuwen heen in allerlei geschriften NLP-achtige concepten terugvindt.

Het meest sprekende voorbeeld is volgens Joost van der Leij de Tao Te Ching. De Tao is een drieduizend jaar oude levensvisie die wonderwel naadloos aansluit bij NLP. Alle belangrijke NLP concepten en ideeën komen terug in de Tao. Het verschil tussen oppervlaktestructuur en dieptestructuur en het programmeren van je onbewustzijn om je doelen te verwezenlijken om maar twee van de meest sprekende voorbeelden te noemen. Vandaar dat hij een eigen bewerking gemaakt heeft: "De Tao van Joost: alles bereiken zonder iets te doen" waarin hij deze NLP concepten scherp naar voren brengt.

Voor meer informatie verwijzen we naar website van Joost van der Leij: www.tiouw.nl

Delen? Vinden wij heel fijn!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
25 juni 2016